Pages

Monday, November 23, 2015

Kabel jumperKebanyakan orang yang ada kereta mesti dan pasti akan rasa pengalaman bateri kereta kong atau weak ditepi jalan atau mana-mana tempat yang bukan bengkel kereta sekurang-kurangnya sekali. Bila benda ni jadi mula menggagau nak cari kabel jumper. Termasuklah aku, terkebil-kebil mencari kabel jumper.

Situasinya aku baru rasa Sabtu lepas di parking Alamanda. Kereta aku dah bagi hint dari pagi lagi, bila start je dia punya bunyi dah boleh beza. Disebabkan ada event boling kat Alamanda Super Bowl so aku teruskan juga la guna kereta hari tu.

Kebiasaannya aku akan suruh service centre check bateri aku, sama ada mampu bertahan lama atau dah weak. Lagi pulak bateri aku dah agak lama, dari Disember 2012. Aku guna sel kering je, yang tak boleh refill air bateri tu. Tapi kali ni mintak diorang tolong periksa diorang kata still okay, so takpe la kan.

Nak dijadikan cerita aku start enjin dan alarm berbunyi, itu memang tandanya bateri dah habis terus. Kol member-member semua takde berdekatan dan takde kabel jumper ni. Salah sorang member bagitau boleh pinjam dengan maintenance paking. Aku pun try la.

Masuk balik ke dalam Alamanda, tahan pak gad. Tanya ada jumper ke tak, rupanya diorang tak faham. 3 orang pak gad yang aku tahan semuanya warga asing. Semua nak tolak kereta aku. Agak menghampakan la. 

Wife bagi idea guna intercom kat mesin tiket parking, aku try dan ada orang respon. Dia suruh aku ke pejabat diorang di P2 belah utara. So, aku kesana dan cerita masalah aku dan nak pinjam jumper, malangnya dia cakap dia tak cukup staff nak tolong,sebab yang sedia ada tengah jaga gate keluar. Aku mintak pinjam dan nak pulangkan kemudian tapi dia cakap supervisor dia tak benarkan, kena ada staff temankan jugak, Dia mintak aku tunggu kat kereta nanti dia akan datang kemudian. 

Aku balik ke kereta dan member aku dah sampai nak tolong, disebabkan malas nak tunggu lama. Member aku tanya orang sekeliling sape yang ada jumper, dan Alhamdulillah ada yang masuk lot parking selang sebijik kereta dengan aku, dan dia ada jumper. 

Tak sampai 5 minit kereta aku dah boleh hidup dan dah boleh balik. 

Kesimpulannya, kabel jumper adalah satu kepastian dan wajib ada dalam setiap kereta. Kalau bukan untuk kereta kita, kita still boleh pinjamkan kepada orang lain.

No comments: