Pages

Friday, April 22, 2011

Sempena Musim Hujan

Kekadang terdengar bebelan orang-orang di sekeliling Kita,
"Cuaca buruk je akhir-akhir in ye..." Soalnya, kenapa hujan dikatakan cuaca buruk?



Berapa ramai di kalangan Kita yang mengeluh bila Hari hujan?
- Iskk, tak kering la baju kalau asyik hujan je..
- Alahai, hujan laaagiiii
- Tiap-tiap Hari hujan...susah la mcm in
- Payah nak buat apa2 kalau Hujan
- Tak boleh balik lagi, hujan!

Bukankah bebelan-bebelan itu lebih baik digantikan dengan DOA :
"Allahumma syaiyiban nafi'a" (Ya Allah, Ya Tuhan kami! Jadikan hujan ini bermanfaat buat kami).

Hakikatnya, hujan itu rahmat.

"Dan Dia lah (Allah) yang menghantarkan angin sebagai pembawa berita yang menggembirakan sebelum kedatangan rahmatnya (iaitu hujan), hingga apabila angin itu membawa awan mendung, Kami halakan dia ke negeri yang mati (ke daerah yang kering kontang), lalu Kami turunkan hujan dengan awan itu, kemudian Kami keluarkan dengan air hujan itu berbagai-bagai jenis buah-buahan. Demikianlah pula Kami mengeluarkan (menghidupkan semula) orang-orang yang telah mati, supaya kamu beringat (mengambil pelajaran daripadanya) ." (Al-A'raf : 57)

Sebenarnya hujan terlalu banyak manfaatnya.
1. Membersihkan udara
2. Menyubur tanaman
3. Membekal air ke empangan

Ini sikit sahaja senarai kebaikannya. Ada banyak lagi.

Kenapa orang selalu "bad mood" bila hujan?

"Hujan tidak, mendung pun tidak, tiba-tiba je bermuram in..?" Macam biasa dengar ayat TU kan ? Seolah-olah sinonim sungguh hujan dengan suasana muram/tak best. Kesian hujan.

Sedarkah Kita? Bila hujan turun, rahmat dilimpahkan buat manusia. Sebab itu, Nabi pun pernah pesan, bila hujan turun, DOA mustajab.

Sekarang ini, di tempat Kita hampir tiap-tiap Hari hujan. Tiap-tiap Hari Ada masa untuk DOA menjadi mustajab. Kenapa lepaskan peluang dengan keluhan sia-sia di saat pintu-pintu langit sedang terbuka?

"Maka Kami bukakan pintu-pintu langit, dengan menurunkan hujan yang mencurah-curah" (al-Qamar : 11)

Maka, BERDOALAH. Semoga Hari ini lebih baik dari semalam. Dan semoga, Hari esok akan lebih baik. Dalam ilmu tasawwuf Dan ilmu-ilmu fardhu Ain lain pun Ada juga mengingatkan Kita tentang kebijaksanaan Allah.

Lihatlah firman Allah yg bermaksud : "Dan Kami turunkan hujan dari langit dengan sukatan yang tertentu, serta Kami tempatkan dia tersimpan di bumi; Dan sesungguhnya Kami sudah tentu berkuasa melenyapkannya." (Al-Mukminun : 18)

Rupa-rupanya Allah turunkan hujan ADA SUKATAN. Baru Hari ini Kita tahu, bahawa Allah turunkan hujan lebat kepada Kita sekarang ini Ada sebabnya, Ada sukatannya. Kemudian, air itu akan disimpan di bumi. Selama mana? Itu semua rahsia Allah.

"Dan Kami hantarkan angin sebagai pembawa air Dan pemindah benih; maka dengan itu Kami menurunkan air (hujan) dari langit, kemudian kami berikan kamu meminumnya; Dan bukanlah kamu yang (berkuasa menurunkannya atau) menyimpannya." (al-Hijr : 22)

Semoga Ada iktibar untuk peringatan Kita.

"Dan Allah jualah yang mengetahui rahsia langit Dan bumi Dan kepadaNyalah dikembalikan segala urusan. Oleh itu, sembahlah akan Dia serta berserahlah kepadaNya. Dan (ingatlah), Tuhanmu tidak sekali-kali lalai akan apa yang kamu lakukan." (Surah Hud : 123)

Thursday, April 21, 2011

Harga emas kekal tinggi

2011/04/21


Logam pelaburan paling selamat lepasi paras AS$1,500 seauns

HARGA emas buat pertama kali dalam sejarah melepasi paras AS$1,500 (RM4,524) seauns semalam, apabila kelemahan nilai dolar Amerika Syarikat (AS) ditambah pula dengan kebimbangan terhadap kadar inflasi yang tinggi serta krisis hutang yang membelenggu negara Eropah menyebabkan pelabur beralih membeli logam yang dianggap pelindung nilai paling selamat itu.
Harga logam itu mencecah AS$1,502.32 seauns pada satu ketika dalam sesi dagangan di Pasaran Jongkong London semalam sebelum ditutup pada AS$1,499.32 seauns.
Harga logam perak turut mencatatkan harga tertingginya dalam tempoh 31 tahun semalam iaitu AS$44.48 seauns.

“Harga emas kekal tinggi, apabila tekanan inflasi jangka pendek dan ketidaktentuan ekonomi telah mencetuskan peralihan kepada pelaburan lebih selamat,” kata Penganalisis Komoditi Kumpulan Kewangan Rusia, VTB Capital, Andrey Kryuchenkov.

Emas dilihat sebagai pelindung nilai paling selamat dalam situasi ekonomi yang tidak menentu.

Harga emas mula melonjak untuk bergerak ke paras AS$1,500 pada Isnin lalu selepas agensi penarafan antarabangsa, Standard & Poor’s (S&P) menyemak semula tinjauan penarafan hutang kedaulatan AS kepada negatif daripada stabil.
Penarafan S&P itu mencabar penarafan ‘AAA’ Washington, apabila ia memberi amaran bahawa ahli politik AS dilihat tidak mampu menyetujui pelan untuk mengurangkan defisit bajet yang besar, iaitu kira-kira 10 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara itu.

Penurunan penarafan itu juga mengheret turun harga saham dunia pada Isnin, di tengah-tengah meningkatnya kebimbangan terhadap inflasi dengan China, India dan zon euro bergelut untuk membendung kenaikan harga.

Minggu lalu, firma perunding logam, GFMS mengunjurkan harga emas akan melonjak melepasi paras AS$1,600 tahun ini, dipacu terutama oleh kebimbangan ke atas inflasi yang tinggi.

Kryuchenkov berkata: “Emas melonjak selepas S&P menurunkan penarafan tinjauan hutang kedaulatan AS kepada negatif dan ia dibuat ketika adanya kebimbangan mengenai masalah ekonomi susulan kemunculan semula masalah hutang di zon euro.”

Harga emas telah meningkat enam peratus sejak awal tahun ini, memecah beberapa siri rekod tertingginya sepanjang tempoh itu.

Harganya melepasi paras AS$1,000 buat kali pertama pada Mac 2008.

“Emas akan terus menjadi tumpuan pelabur selagi kebimbangan terhadap inflasi dan hutang berterusan,” kata Penganalisis kumpulan perdagangan Spread Co, Ian O’Sullivan. – AFP

Tuesday, April 19, 2011

Punggah barang

Hai tawan-tawan...ini kesinambungan cerita aku mase hujung minggu,kan aku pegi amik barang2 adik aku kat hostel UIA,ni plak cite nak naik kan barang2 dia plak ke umah aku yang kat tingkat 4 jugak...

Nasib baik la umah aku ade lift,tp tu pon...hahaha,mengah nye aku nak cite,terasa balik penat malam tadi mase menaip ni...

Operasi bermula pukul 10.45 malam,baru tak ramai org nak turun naik guna lift kan..so aku turun n park kereta betol2 depan lift,mase tu la startnye...nak memunggah semua bnd tu,aku keluarkan semua barang2 dari dalam kereta n susun depan lift baek punye..dah setel semua letak balik keta dalam kotak asal n next stage ke-2 plak,bawak masuk lift,aku sendal pintu lift tu dengan kotak buku adik aku yang berat tu dah tu susun plak barg2 tu dalam lift cantik2..nasib baik x berbunyi lift tu,kot2 la dah terlebih muatan...hahaha

dah semua berjaya dimasukkan,naik la ke tingkat 4,smp je terus aku sendal pintu lagi sekali,mase ni stage ke-3 plak,nak kuarkan barg2 tu dari lift plak...lg sekali bermain dengan kederat..huh!!!tuhan la tau,lepas berjaya keluarkan barang2 tu sambil2 terpiki kalau la lift ni jatuh balik mase aku tengah angkat barang tu macam mane la agaknye ye...hehehe

stage terakhir ialah nak angkat dari depan lift ke dalam umah...agak jauh gak la dalam 50meter,aku kuatkan semangat nak angkat kotak2 yang beratnya boleh dikatakan 45kg ke atas dengan beg2 baju sebanyak 5 bijik yang besarnya sepemeluk org dewasa..hahaha,dengan bantuan adik aku n ayang aku kitorg berusaha bersungguh2 nak bagi setel secepat yang mungkin,hahaha...satu persatu kotak aku angkat,last sekali tinggal la kotak yang paling berat ni,adik n ayang aku dah cube tolak tp dapat tolak berapa inci je dah tu x bergerak dah...aku pon dalam perasaan yang serba salah,sambil berpikir boleh ke ni nak angkat???

dengan sepenuh kekuatan aku yang tinggal,aku henjut sekali je terus naik atas bahu aku kotak tu,ok yg tu setel..nak melangkah plak ni,aku rase pintu rumah aku tu macam jauh sngt je,aku susun elok2 langkah aku takut telentang ke belakang...hahaha,selepas berhempas pulas macam bergelut dengan gajah liar akhirnya aku dapat gak susun kotak tu dalam bilik stor rumah aku..lepas tu aku pun jatuh telentang atas sofa samabil bernafas menggunakan mulut...

Itulah dia cerita yang paling penat aku taip...hahaha,adios.

Monday, April 18, 2011

Hujung Minggu

Assalamualaikum kawan-kawan...

Hujung minggu yang sudah tak sempat nak mengupdatekan blog ni..sempat tengok je,agak kesibukan sikit la..sebab pagi sabtu hari tu awal-awal pagi lagi dah kuar ke jalan 222 nak ke proton kat sane,amik roadtax kereta baru nak menggantikan yang dah meninggal dari 14/4/2011,nasib baik pagi tu hujan so xde la polis buat penahanan jalan..hehehe,sesampainye disana amik kejap je lepas tu terus patah balik ke putrajaya sebab dah janji dengan member nak tlg angkat barang pindah umah baru kat presint 8,smp kat putrajaya dalam pukul 12 tgh hari sempat ke taman warisan dulu untuk lunch balik tu tukar baju yang lebih sesuai terus ke presint 8,pukul 3 lebih baru balik sebab member ajak makan nasik ayam kat food court depan umah die tu..lepas tu balik layan hindustan sambil main game poker dalam fb,hahaha...kalah teruk hari tu,tu cerita hari sabtu...

Ahadnya pulak pagi-pagi bangun lepas semua kewajipan ditunaikan bukak tv layan cite semerah cinta stilleto,smp tgh hari tggu ayang aku siap masak lepas tu lunch n then dalam pukul 5 kuar la plak kitorg ke gombak untuk menuju ke UIA tempat adik aku blajo...dia dah habis exam n memandangkan dah final year dia nak bawak balik la semua barang2,aku ingatkan seciput je..ghope2 nye sebijik keta aku nyaris x muat,tu aku x kesah sngat yang kesah nye naik turun tangga dari tingkat 4 sambil mengangkat barang..perh,berpeluh lagi banyak dari aku main futsal 2 jam,hahaha...lepas siap semua cargas la ke nilai pulak sebab ade jemputan majlis kesyukuran housemate aku mase bujang2 dulu,bini dia dah mengandung 3 bulan...bagus betul member aku tu,lauknya mantap2..tulang kambingnya x hengat besar betol..lepak sambil sembang dgn ex-boss aku mase keje swasta dulu smp dekat pukul 11pm,aku pon mintak diri untuk balik smp umah pukul 11.30pm...dah setel semua kewajipan terus tido,nyenyak betol..sedar2 pukul 6.30am untuk solat subuh.

Friday, April 15, 2011

Renungan Bersama

Dipagi hari Jumaat yang indah ini aku nak berkongsi dengan korang semua 1 hadis berkaitan dengan emas dan perak:-

Abu Bakar Ibn Abi Maryam melaporkan bahawa beliau mendengar Rasulullah SAW telah bersabda

"Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh umat manusia. Maka simpanlah dinar dan dirham (untuk digunakan)"


Hadis dari Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal


Penangan Rasa mas

Hari tu aku ade beli kupon rasamas dari promoter yang datang ke ofis,RM25 je tp punya la banyk dia punye offer dalam tu,so semalam aku balik keje terus la aku angkut ayang aku pegi alamanda sebab dia dah teringin sangat nak makan ayam.Dijadikan cerita pukul 6.15pm aku sampai Alamanda and terus menuju ke lot kedai Rasamas tu terserempak pulak dengan jiran aku yang baru setel ratah ayam kat situ jugak dengan bini dia tapi dia dah nak balik.

Tanpa membuang masa aku pon amik seat meja sebelah,panggil waiter mintak menu and aku pilih bagi kene dengan kupon,pilih punya pilih berkenan la dengan Prime roasted Rice ni,beli yang tu dapat free kebab pita 2 bijik,tak cukup dengan yang tu aku order lagi ayam percik dapat plak free prime roasted rice tu jugak maknanya ade 2 la nasik ayam,aku cakap dengan ayang aku cukup la tu..sekali datang 4 plate besar,jenuh aku nak kene perabih semua tu.Memang puas ati la..ayam tu aku potong beso2 aku cicah dengan sos cili die..perh!!! mantap!!!,so lepas kenyang aku bayor la,semua tu baru RM32 je..sebab kalau tak setiap 1 plat tu harga asalnya RM12.90,berbaloi-baloi..

Untuk mengurangkan kesendatan perut aku yang dah kembung tu ayang aku ajak masuk MPH pulak,dekat sejam jugak aku membaca kat situ,buku yang aku cari semestinya bab2 pelaburan,ayang aku plak sibuk mencari puzzle last2 tak jumpa..banyak buku yang menarik,masuk maghrib aku balik umah sbb malam nya pukul 9pm aku ade friendly futsal pulak...

Mase main tu baru la rase penangan kenyang rasamas,tercungap2 aku berlari..x sampai setengah jam aku dah mintak keluar,hahaha...yang pastinya aku puas ati makan ayam malam tu and aku memang suke makan.Next time aku mesti pegi lagi sebab banyak lagi kupon yang aku kene habiskan..

Thursday, April 14, 2011

Lonjakan harga emas



HARGA emas dijangka meningkat sehingga RM4,840 satu auns pada tahun ini. - Gambar hiasan


LONDON - Harga emas dunia diramal meningkat sebanyak 13 peratus pada tahun ini menjadikan harga logam itu mencecah sehingga AS$1,600 (RM4,840) bagi satu auns (28.3 gram).
Kenaikan itu berterusan sejak 2001 didorong oleh kebimbangan terhadap inflasi yang tinggi dan kadar faedah global yang rendah.
"Kami tidak akan terkejut jika melihat harga emas melepasi AS$1,600 sebelum hujung tahun ini," kata Pengerusi Eksekutif firma penyelidikan GFMS Ltd., Philip Klapwijk dalam laporan terbarunya yang disiarkan semalam.
Ramalan itu tidak berubah daripada jangkaan awal yang dikeluarkan pada Januari lalu selepas harga emas mencatat harga tertinggi dalam sejarah iaitu AS$1,478.18 (RM4,472.23) bagi setiap auns di London pada Isnin lalu.
"Para pelabur terus bimbang mengenai inflasi dan kerajaan-kerajaan dilihat kurang berminat untuk mengetatkan polisi kewangan. Kedudukan kewangan kerajaan juga menjadi alasan kenapa pelabur kekal fokus terhadap pasaran emas.
"Penerimaan kenaikan harga oleh para pengguna akan membantu meningkatkan permintaan terhadap barang kemas selain menyediakan platform kukuh untuk pelabur menaikkan harga emas menjadi lebih tinggi," kata Klapwijk.

Petikan Kosmo.

Tuesday, April 12, 2011

Pengenalan Jongkong Emas




PELUANG KEEMASAN MEMILIKI JONGKONG EMAS 999 dan DINAR EMAS 916 PELUANG KEEMASAN MEMILIKI JONGKONG EMAS 999 dan DINAR EMAS 916 PUBLIC GOLD 

Faedah-faedah melabur dalam jongkong emas Public Gold Pengeluar gold bar tempatan pertama yang mendapat pengiktirafan assayer (mencipta rekod "The Malaysia Book of Record").

  1. Cantik (Boleh dijadikan sebagai hadiah). 
  2. Kos pelaburan jongkong emas yang paling murah di Malaysia. 
  3.  Perbezaan harga belian dan jualan yang rendah. 
  4. Anda akan memiliki emas fizikal. 
  5. Terdapat sistem penempahan secara online selama 24 jam (Syarikat pertama di Malaysia). 
  6. Anda boleh menempah harga emas tertentu. 
  7. Memberi jaminan membeli balik emas kami mengikut harga belian walaupun calar, dibuka sarungnya, atau bengkok. 
  8. Stok sentiasa ada. 
  9.  Mempunyai Sijil Ketulenan Emas yang sah. 
  10. Mempunyai cawangan di seluruh Malaysia. (Mudah dibeli dan dijual). 

HUBUNGI :- MOHD AL-HAFIZ AHMAD (AGEN PUBLIC GOLD) 019-9850461

Seminar peluang perniagaan emas bersama Public Gold pada bulan April 2011.

Dari Syukor Hashim - Admin Jutawanemas.com
Hari Masa Tajuk Negeri Tempat
Sabtu.
9/4/2011
8.30 PM – 10.30 PM Seminar Peluang Perniagaan Emas Public Gold N9 Hotel Seri Malaysia, Seremban
Isnin
11/4/2011
8.30 PM- 10.30 PM Seminar Peluang Perniagaan Emas Public Gold Melaka The Emperor Hotel Melaka123 Jalan Munshi Abdullah 75100 Melaka
Rabu
13/4/2011
8.30 PM- 10.30 PM Seminar Peluang Perniagaan Emas Public Gold. Kelantan Public Gold Kelantan Branch,
Jalan Kebun Sultan
Kota Bharu (sebelah Public Bank)
Khamis14/4/2011 8.30 PM- 10.30 PM Seminar Peluang Perniagaan Emas Public Gold Kuala Terengganu Public Gold K.Terengganu 16A, 1st & 2nd Floor. Jalan Sultan Ismail,(sebelah KFC)
Jumaat
.
15/4/2011
8.30 PM- 10.30 PM Seminar Peluang Perniagaan Emas Public Gold Kuantan Public Gold Kuantan, A-6624 Tingkat 2,Jalan Beserah 25250, Kuantan, Pahang
(sebelah Maybank)
Sabtu
16/4/2011
8.30 PM– 10.30 PM
.
Seminar Peluang Perniagaan Emas Public Gold Bentong,  Pahang Tempat akan dimaklumkan.
Isnin
.
18/4/2011
8.30 PM– 10.30 PM Seminar Peluang Perniagaan Emas Public Gold Kuching, Sarawak. Public Gold Kuching Branch 3rd Floor, Lots 456 & 457,
Al – Idrus Commercial Centre, Jalan Satok,93400 Kuching, Sarawak.
Selasa
.
19/4/2011
8.30 PM- 10.30 PM Seminar Peluang Perniagaan Emas Public Gold. Penang Public Gold Bishop Street,
No. 84, Lebuh Bishop, 10200 Penang (opposite Public Bank)
Rabu
.
20/4/2011
8.30 PM- 10.30 PM Seminar Peluang Perniagaan Emas Public Gold. Ipoh Public Gold Office (Ipoh, Perak)
No. 45, Jalan Yang Kalsom, 30250 Ipoh, Perak (opposite Public Bank)
Khamis
.
21/4/2011
8.30 PM- 10.30 PM Seminar Peluang Perniagaan Emas Public Gold. Sungai Petani Kedah. Public Gold Office
Sungai Petani
86B, First Floor
Jalan Pengkalan,
08000 Sungai Petani (sebelah Public Bank)
Rabu
.
27/4/2011
8.30 PM- 10.30 PM Seminar Peluang Perniagaan Emas Public Gold. Johor Bahru Public Gold Johor Branch
45A Jalan Persisiran Perling
Johor Baru (sebelah 7 Eleven)
Jumaat
.
29/4/2011
8.30 PM- 10.30 PM Seminar Peluang Perniagaan Emas Public Gold. Sunway, Kl New seminar room. Public Gold Office
42A, Jalan PJS 8/6 (tingkat 3),
Mentari Business Park,
Bandar Sunway
Sabtu
.
30/4/2011
10 AM till 4PM Entrepreneurship With Public Gold (Dulunya dipanggil New Dealer Orientation) Sunway, Kl  Public Gold Sunway Terbuka untuk dealer Public Gold sahaja.Daftar dengan office Sunway.Penceramah:
  1. Syukor Hashim
  2. Dr. Luv
Bagi mereka yang berminat mengetahui rahsia pelaburan + perniagaan emas, anda perlu hadir ke seminar ini. Ini kerana saya lebih menumpukan kepada educational knowledge. Saya mahu setiap orang yang hadir ke seminar ini menjadi celik emas.
Selepas celik emas barulah boleh belajar cara buat duit banyak dengan emas

Bagaimana cara utk hadir ke seminar ini?

First sekali, seminar ini adalah PERCUMA.
Tetapi sebelum datang kena register tempat terlebih dahulu.
Untuk hadir, anda perlu sms ke h/p saya: 013-3819901 butiran-butiran berikut
1. Nama penuh
2. Tarikh dan lokasi seminar pilihan anda
Contoh SMS:
SEMINAR: Ahmad bin Abu, 25/2/2011, Kota Bharu.
Jika hendak register lebih dari 1 tempat duduk, hantar SMS seperti ini:
SEMINAR: tempah 4 seat, 1. Ahmad bin Abu, 2. Halimah Ayob, 3. Halim Ahalim@yahoo. , 4. Linda Onn,  25/2/2011. Kota Bharu
Kemudian, saya akan memberikan maklumbalas samada masih ada kekosongan tempat atau tidak (biasanya dalam tempoh 24 jam  saya akan reply, bukannya serta merta. Harap maklum).

Apa faedah datang ke seminar ini?

First sekali, seminar ini adalah lebih kepada education mengenai pelaburan emas. Kebanyakan peserta seminar ini mengakui bahawa mereka tidak pernah terfikir tentang keuntungan lumayan apabila menyimpan emas, apatah lagi melihat teknik-teknik manipulasi harga emas bagi mendapat lebih keuntungan.
Kemudian baru saya bercerita tentang keuntungan berniaga emas. Jadi, kalau anda nak tahu selok belok pelaburan emas maka anda kena hadir seminar ini.

Thursday, April 7, 2011

Gold prices highest ever

NEW YORK - new record gold prices back ditoreh. Anxiety will boost demand for the debt crisis of gold as an investment alternative.

In trading on the New York Mercantile Exchange on Tuesday (04/05/2011) local time, the contract price of gold for June delivery rose 19.50 dollars or 1.4 percent, to 1452.50 U.S. dollars per troy ounce. This is the highest closing price in history. While the contract price of gold for current delivery rose 1.6 percent to a record high in the position of 1457.45 U.S. dollars.

Just so you know, the level of insurance financing for Portugal's debt soared to record highs throughout history. In addition, the conflict in Libya and Japan's nuclear crisis is also some sentiment that increases demand for gold. If calculated, the price of gold has jumped to 28 percent as much in the last year.

"There are shocks in the Middle East, uncertainty in Japan and there is a possibility of default (default) European debt. The high demand for gold and silver performed as hedges of these factors before," said Adam Klopfenstein, senior strategist at Lind-Waldock

Wednesday, April 6, 2011

Terperap kat rumah

Sabtu dan ahad lepas merupakan hujung minggu aku yang paling suram,sebab dalam mase 2 hari tu aku demam. Masalahnya demam aku ni malam je,start masuk je waktu maghrib aku dah mula sejuk mengigil,siangnya takpe plak..musykil aku dengan perkara sebegini,hahaha....

Selepas dipaksa oleh bini aku selama sehari setengah baru la aku merajinkan diri untuk pegi ke klinik,ahad malam aku keluar ke poliklinik an-nur kat presint diplomatik,saje aku malas tak nak ke klinik kerajaan...silap-silap haribulan aku tunggu mau berejam-rejam,alih-alih masuk jumpa doktor 5 minit je...tak berbaloi langsng..lepasbuat bayarn sebanyak rm64.00 aku pon blah.

keluar klinik aku terus ke restoran sebelah tu makan sup ayam+daging sambil tengok anugerah berita harian..lepas tu terus balik.